top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEefje Feijen

Fascia: het weefsel wat alles in het lijf verbindt.

Zo fijn! Eindelijk mocht ik weer een cursus volgen op locatie met mijn collega's. Gisteren en vandaag volgde ik module 1 (van 2) van de cursus: 'het myofasciale systeem, een andere en transdisciplinare benadering' van Joeri Calsius.


We hebben, naast theorie, verdieping gekregen in technieken voor het behandelen van het myofasciale systeem en tevens het myofasciale systeem leren bekijken en behandelen vanuit een psychosomatische invalshoek. Ben ik je al kwijt? ;-) Wacht......Ik leg het wat makkelijker uit...;-) Het myofasciaal systeem? Een 'lichaam dat moeilijk doet', is vaak een gespannen lichaam in meerdere opzichten. Het voelt voor de patient gespannen aan, het wringt, het zit te strak of zit net te slap en werkt tegen. Deze spanning kan zo gevoeld worden in (een deel van) het lichaam, en wordt bepaald vanuit het myofasciaal systeem. Als osteopaat werk ik heel veel en graag met het myofasciaal systeem. Wat is fascia?

Dit is een vliesvormig weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het zit als een laagje om, in en tussen spieren, zenuwen, bloedvaten, botten en organen. Deze vliezen zijn onderling met elkaar verbonden. Tussen de verschillende lagen zijn glijbewegingen mogelijk. Al deze vliezen, vormen samen een netwerk. Er zitten veel zenuwuiteinden in de fasciale lagen en het is daarmee je grootste sensorische orgaan. Deze zenuwenuiteinden registreren bewegingen, druk, rek, houdingen maar ook pijn. Door bijvoorbeeld overbelasting, stress, ongelukken, traumatische gebeurtenissen, ongunstige (werk) houdingen, te weinig bewegen of slechte eetgewoontes kan de fascia in een slechte conditie zijn en kan dat pijn veroorzaken. Wanneer ik met iemand werk aan het lichaam werk ik vaak rond dit myofasciaal systeem. Middels manuele handelingen maak ik dit weefsel weer mobiel, waardoor de fascia weer kan glijden. Hierdoor ervaar je dat je meer bewegingsvrijheid krijgt, krijg je meer lichaamsbesef en je stresssysteem wordt gedempt waardoor de tonus afneemt. Maar uiteraard gaan we samen ook op zoek naar waarom dit myofasciale weefsel bij jou nu zo gespannen is komen te staan. Zin in morgen.....volle dag met patienten waarin ze wellicht zullen merken dat ik weer iets anders aan het behandelen ben. ;-)

.

Comments


bottom of page