top of page
Zoeken

Onrustige baby

Je bent bevallen, een klein wondertje heb je in je hand. Maar de kraamzorg is weg, en ineens blijkt je babytje toch veel te huilen. Je wordt overspoeld met onzekerheid en vragen.

Huilen is bij een baby de enige manier om te communiceren en zich te uiten. Jouw baby huilt nooit zonder reden. Je baby heeft honger, is moe, heeft een vuile luier, wil huidcontact, wil aandacht… Maar soms weet je echt niet waarom het huilen blijft aanhouden of waarom je kindje niet wil slapen, niet tevreden is. In zo’n gevallen kan osteopathie van betekenis zijn.


De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is een grote overgang voor je kindje. Ineens moet hij gaan drinken ipv dat er automatisch voedingstoffen binnenkwamen via de navelstreng, ineens moet je kindje zelf gaan ademen. Het spijsvertering- en zenuwstelsel moeten nog verder uitrijpen, en er komen veel prikkels op het kindje af.


Misschien heb je een hele fijne bevalling gehad, ….maar misschien is je kindje geboren middels vacuüm, of een spoedkeizersnede. Heeft je kindje in stuit gelegen, of de navelstreng om het nekje gehad? Deze krachtinwerkingen kunnen er voor gezorgd hebben dat er spanning is komen te staan op het bekken, de wervelkolom, schedel of het nekje. Bewegingsverliezen van deze structuren kunnen overprikkeling geven op het zenuwstelsel, waardoor een kindje hyperalert wordt, waardoor er een verhoogde spanning in het lichaam komt, met verhoogde reflexen. Hierdoor krijgt het kindje meer last van darmkrampjes, spugen, slechter slapen,…en de cirkel is rond.


Middels zachte handelingen spoor ik het bewegingsverlies op in schedel, nek, buikje of rug. Aan de hand van ritmekaarten en bewegingsonderzoek, wordt een osteopatische diagnose en een behandelplan opgesteld. Door uitgebreide kennis van pathologie, fysiologie en anatomie zal ik altijd meedenken en zonodig door of terugverwijzen naar de huisarts of consultatiebureau.

We proberen de beweeglijkheid van de weefsels te verbeteren waardoor het zenuwstelsel minder geprikkeld wordt en het darmsysteem zich beter ontwikkelen. Heel vaak zal ik adviezen meegeven betreffende optimaliseren van de voeding en het ritme. Je kindje zal hierdoor makkelijker tot rust komen, minder huilen en beter in zijn vel zitten. En hierdoor kan je als ouder meer gaan genieten van je welverdiende verlof.

Comentarios


bottom of page